Fysikk og Fascinasjon

en blogg om ny og gammel forskning, og om den fantastiske naturen

Om meg

Jeg heter Anja, har passert 30, har en helt av en mann og tre fantastiske små barn, og bor i Oslo med Østmarka rett utenfor døra.

I tillegg så er jeg så heldig at jeg er en av de som får betalt for å leke på jobb. For tiden er jeg ansatt på Fysisk Institutt på Universitetet i Oslo som postdoktor, som er det man kalles når man er en forsker som nettopp er ferdig med doktorgraden. Jeg er en del av et senteret for Geologiske Prosessers Fysikk, der vi – kort fortalt – bruker fysikk for å forstå geologi. Jeg har en litt mer detaljert beskrivelse av forskningen min på hjemmesiden min.

Jeg leker mest med krystallvekst, oppsprekking og ting som foregår mellom overflater på liten skala. Men dette skal det komme mer om på bloggen, i passende porsjoner.

 

Om du vil kontakte meg, så skriv gjerne en kommentar på bloggen, det blir jeg glad for!

Foretrekker du Twitter, så finner du meg som @anjaroyne

Jeg leser epost også. anja.royne ætt gmail.com.

Reklamer

8 thoughts on “Om meg

 1. Heia deg! Innleggene så langt er faktisk forståelige for meg 🙂 Fortsett i denne leia, for dette er bra greier.

 2. Fantastisk blogg som leses med stor glede – stå på!!

 3. Jävlar i mej sicken otroligt fantastisk blogg! Dina funderingar å hypoteser äro för meg väl bekant. Ser fram emot mera av dej må dina betraktningar.

  MVH
  Bergman

 4. Hei Anja

  Kjempe bra blogg. Blir aldri for gammel til å lære noe nytt.
  Jeg så en fin film igår hvor snøkrystaller bygges opp. Der så vi hvordan de går ut i fra et sentrum, et nav, og så dannes det fem like, eller nesten like, grener. Ingen snøkrystaller er like ser det ut til. Da lurer jeg på hvorfor. Det må være noen parametere som er annerledes for hver av krystallene. Renhet av vannet, mengden ioner, bevegelsen i vann, mengde oppløste gasser i vannet, type gasser oppløst osv.
  Hvis man brukte helt ionefritt rent destillert vann, og alle andre forhold er like, ville det bli dannet like krystaller da?
  Et annet spørsmål jeg lurer på er hvorfor alle grenene i krystallen er like. I en sjøstjerne er jo alle armene like fordi at det er «programmert» i DNA, og individet har en forhåndsbestemt «design».
  Men når en snøkrystall dannes og grenene er igang og vokse, så er det jo i prinsippet ingenting som koordinerer formen av grenene. Eller er det det? Er det sånn at når et nav dannes og molekylene har stilt seg opp i en bestemt formasjon så vil armene dannes likt etter dette?
  Har du tanker eller kunnskap om dette så hadde et vært artig å lese litt om det.

  MVH
  Torbjørn

  • Hei Torbjørn!

   Snøkrystaller! Skulle jeg gjerne ha skrevet en bok om. Men nå som det endelig er vår har jeg ikke så lyst til å skrive masse om snø. Disse utmerkede spørsmålene dine kan jeg svare kjapt på og så kan du få en utlegning om en 9-10 måneders tid 🙂
   1. Veksten av snøkrystallene drives av diffusjon, altså bevegelsen til små vannmolekyler i lufta, og dette er det man kaller en stokastisk prosess. Stokastisk betyr tilfeldig. Vi har glimrende formler for hvordan diffusjon oppfører seg på «stor» (mikrometer og oppover, sånn ca) skala, men på molekylnivå skjer ting tilfeldig. Og derfor er det sånn at sjansen for at to snøkrystaller skal bli helt like er helt forsvinnende liten. Det er ganske kult.
   2. Snøkrystaller er bygget opp av små sekskantede flak av vannmolekyler som henger sammen. Når du bygger noe med sekskantede skiver, er du litt låst til hva slags vinkler du kan få til. Det er rett og slett sånn at vinklene mellom armene på snøkrystallen blir nødt til å være 60 grader og da er det seks armer. Om du ser en med færre armer, er det fordi noen har knukket av. Om du ser ett med flere, er det to snøfnugg som har klistret seg sammen.

   Der har du noe å tenke på frem til neste vinter – nyt våren!

   Hilsen Anja

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s